Time for Lyme

Late stage lyme disease awareness

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectie ziekte die veroorzaakt wordt door de Borrelia bacterie. Overdracht vind plaats door een tekenbeet, van moeder op kind via de placenta, of zelfs via seksueel contact, gesuggereerd door deze nieuwe studie. De Borrelia bacterie heeft verschillende stammen, waarvan Borrelia Burgdorferi, Borrelia Garinii en Borrelia Afzelii de meest voorkomende zijn. Er zijn nog meer bacteriën en virussen die een teek met zich mee kan brengen, de zogeheten co-infecties: Bartonella, Ehrlichia, Ricketsia, Babesia, Mycoplasma, Chlamydia Pneumoniae en virussen zoals FSME, EBV en CMV.

De ziekte is onderverdeeld in drie stadia: 1 lokale huidinfectie, 2 gedissemineerde Lyme-ziekte, 3 late stage/chronische Lyme. Bij het eerste stadium kun je de bekende kring krijgen, de zogenaamde Erythema Migrans (EM). Niet iedereen krijgt deze kring; sommige mensen krijgen een aspecifieke uitslag, anderen slaan dit stadium helemaal over. Geen uitslag is dus geen uitsluiting van besmetting! Wanneer de bacterie zich door het lichaam verspreid kun je verschillende klachten ontwikkelen, o.a. gewrichts- en spierpijn, concentratie stoornissen, vermoeidheid, slaapstoornissen, problemen met zicht (dubbel zien of vlekken voor de ogen) en een toegenomen gevoeligheid voor bepaalde voedselproducten, die weer hun eigen gevolgen hebben.
imageWanneer de ziekte van Lyme niet (adequaat) behandeld wordt, ontwikkeld het zich in een multi-systeem ziekte. Dit is het derde stadium. De bacteriën boren zich door het weefsel en tasten de organen en het centraal zenuwstelsel aan, wat een verscheidenheid aan invaliderende klachten veroorzaakt. Veel chronische Lyme patiënten zijn zo ziek dat ze niet meer kunnen werken en meedoen in de maatschappij, vaak rolstoel afhankelijk zijn of zelfs volledig bedlegerig, waarbij de ziekste patiënten geheel in het duister liggen en volledige verzorging nodig hebben. Op dit punt is de ziekte helaas erg lastig te behandelen.

 

 

image

De bacterie die zich in het weefsel boort

De hele problematiek rondom Lyme begint al bij de diagnose stelling: een patiënt komt met vage klachten, kan zich geen tekenbeet herinneren en krijgt óf een andere diagnose (Lyme wordt vaak de grote imitator genoemd), of nog erger: “het zit tussen uw oren en ga maar eens vroeg naar bed en veel sporten”. Daar sta je dan. Diagnoses die Lyme patiënten vaak krijgen zijn: ME, MS, cvs (een vergaarbak voor chronische vermoeidheid en vaak onterecht verward met ME), Parkison, Alzheimer, Lupus of conversie stoornis. Dit is net naar hoe de ziekte zich uit. Op het moment dat iemand een zo’n diagnose krijgt duurt het vaak jaren eer dat de juiste wordt gesteld. Ondertussen krijgt de patiënt een verkeerde behandeling, of nog erger: wordt in een psychiatrische instelling gestopt.
Het volgende probleem ligt ook bij de diagnose stelling: testen die in ziekenhuizen standaard gebruikt worden zijn zeer onbetrouwbaar, maar wordt vaak tóch klakkeloos op door gegaan. Lyme is een klinische diagnose, wat betekent dat een bloedtest als bevestiging gebruikt dient te worden, niet als doorslaggevend.
Het kan ook zo lopen dat de Lyme diagnose wel gesteld wordt, maar niet voldoende behandeld wordt. Vaak zegt de arts dan: “u bent beter, rest klachten gaan vanzelf weg”.

Chronische Lyme ontstaat dus wanneer de diagnose te laat gesteld wordt, of wanneer de ziekte niet afdoende behandeld is. Nu is er alleen weer een probleem: veel artsen ontkennen dat chronische Lyme bestaat, of zelfs dat er überhaupt een probleem is. Er is al voldoende onderzoek gedaan naar late stage Lyme, kijk bijvoorbeeld maar de ILADS richtlijnen, om aan te tonen dat dit een serieus invaliderende ziekte is. Er zijn artsen die de ziekte behandelen, vooral in buitenland, maar deze behandelingen worden allemaal niet vergoed omdat dit niet zou voldoen aan de huidige stand van wetenschap. Behandeling bestaat vaak uit langdurige antibiotica, antivirale medicatie, symptoom bestrijding, immuun therapie, supplementen ter ondersteuning, probiotica en kruiden protocollen.
imageVoor meer informatie over de ziekte van Lyme, verwijzen wij u graag naar onze informatie website latestagelyme.eu coming soon!

Heeft u vragen, stuur ons dan gerust een mailtje! info@timeforlyme.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s